A gödi termálvíz összetétele

Az akkumulátorok gyártásánál használt oldószert találtak néhány gödi fúrt kútban. Ennek okán gödi termálvíz összetétele bevizsgálásra került és az eredmény megnyugtató lett.
A vizsgálattal arra voltal kíváncsiak, hogy a gödi Samsung gyár ipari tevékenysége milyen hatást gyakorol a gödi strandfürdő medencéinek vízminőségére. Az akkreditált mintavételeket a Biokör Technológiai és Környezetvédelmi Kft. elemezte a vizsgálólaboratóriumában.

A kút talpmélysége 695 méter a gödi Termálfürdő esetében, így már az előzetes vélemény szerint is kizárható volt, hogy az akkumulátorgyártás által keletkező bármilyen jellegű szennyeződés a kútvízbe kerülhessen ilyen mélységben.

Vizsgálat megállapítása

A vizsgálatok alátámasztották a már előzetes feltételezést. Az N-metil-2-pirrolidon jelenléte semmilyen mértékben nem mutatható ki a kútvízben. A fémek, valamint a lítium vizsgálata is megnyugtató eredményt hozott. Az előző években lefolytatott vizsgálatokhoz képest a lítium szintje gyakorlatilag változatlan maradt. Érdemes egyébként tudni, hogy a lítium a termálvizek természetes összetevője is egyben.

Gödi termálvíz

Gödön kalcium-magnézium-nátrium-hidrogénkarbonátos, fluoridos termálvíz tör fel a mélyből, amelynek jelentős metakovasav (46 mg/liter) és a szabad szénsav tartalma van. Nem egyszerű termálvízről van szó, mivel 2002-ben gyógyvíz minősítést kapott, amit a 2013-as vizsgálatok továbbra is helybenhagytak. Annak ellenére, hogy a gödi Termálfürdő csak szabadtéri medencékkel rendelkezik, egész évben várja a kedves fürdőzni vágyókat.